2013. július 25., csütörtök

Világbajnokságok IV. - 1950. Brazília

A világbajnokságokat bemutató sorozatunk következő állomása Brazília, az évszám 1950, mivel az 1942-es és 1946-os tornákat a világháború miatt nem rendezték meg. Ez volt az első vb, melyen a kupát Jules Rimet Trophynak hívták, hogy ezzel ünnepeljék Rimet elnöklésének 25. évfordulóját. 
A brazilok rendezőként csak másodikok lettek.
A brazilok rendezőként a második helyen végeztek

A II. világháború természetesen hatással volt a világ labdarúgására is, a 12 éves szünet után Brazíliában megrendezett vb-re mindössze 13 ország küldte el válogatottját. A távolmaradók között volt Magyarország is. A csapatokat 1930 óta először osztották csoportokba. Ebben az évben a négy brit szövetség is csatlakozott a FIFA-hoz, de a vb-n még csak az angolok vettek részt. Korábban, 1920-ban a britek kivonultak a FIFA-ból, részben mert nem akartak azon nemzetek ellen játszani, akikkel korábban háborút viseltek, másrészt mert nem jól viselték a külföldi befolyást a hagyományos játékuknak tekintett labdarúgásra. 1946-ban mégis elfogadták a FIFA meghívását az újracsatlakozásra. A szigetországiak bemutatkozása rosszul sikerült: a csoportmérkőzéseken az Egyesült Államoktól és Spanyolországtól is vereséget szenvedtek. Az USA ellen elszenvedett 1-0-s vereség olyannyira meglepetésként érte az angolokat, hogy amikor az eredmény megjelent az angol újságokban, sokan azt hitték, hogy sajtóhibáról van szó és igazából 10-1-re nyert Anglia, csak lemaradt egy számjegy.


Eredetileg a torna lebonyolítása úgy történt volna, hogy a 16 csapatot felosztják négy négycsapatos csoportba, ahonnan a csoportgyőztesek továbbjutnak a négyes döntőbe, mely során eldöntik a győztes kilétét egy csoportkör formájában. Mivel azonban csupán 13 csapat versenyzett, így kialakítottak két négycsapatos, egy háromcsapatos, végül egy kétcsapatos csoportot. 

forrás
A négyes döntőben azok a csapatok szerepeltek, amelyek megnyerték a csoportjukat: Brazília, Spanyolország, az amatőr játékosokból álló Svédország és az 1930-as labdarúgó-világbajnokság győztese, Uruguay, melynek ez volt az első világbajnoksága azóta, hogy megnyerte a legelső tornát. A világbajnok az a csapat lett, amely ennek a csoportnak az élén végzett. 

Anglia mellett Olaszország korai kiesése is meglepetést okozott, bár tudni kell, hogy egy évvel a világbajnokság előtt a válogatott gerincét adó torinói csapat, a Grande Torino minden játékosa életét vesztette egy repülőgép-szerencsétlenségben. Az olasz futballnak évekre volt szüksége, hogy újra ütőképes csapattal utazzon vébére, 1950-ben az amatőrökből álló svéd válogatott győzte le őket, és jutott a világbajnokság döntőjébe.
Brazília az összes mérkőzését a riói Maracanã Stadionban játszotta, amíg São Paulóban rendezték az összes többi olyan találkozót, melyben nem volt érdekelt a házigazda. Brazília megnyerte az első két mérkőzését, Svédországot 7–1-re, Spanyolországot 6–1-re verte. Az Uruguay elleni döntő jelentőségű mérkőzést megelőzően Brazília a csoport élén volt, egy ponttal megelőzve a második helyezett Uruguayt. Július 16-án, 199 954 fős hatalmas tömeg előtt (egyes becslések szerint 205 000 fős) az Estádio do Maracanãban a házigazdának elég lett volna egy döntetlen is Uruguay ellen a trófea elnyeréséhez. A spanyolok és svédek elleni nagy különbségű győzelmek után bizonyosnak tűnt, hogy megszerzik a világbajnoki címet, annál is inkább, hogy a házigazda a második félidő második percében Friaça góljával megszerezte a vezetést. Uruguay mégis kiegyenlített, majd 11 perccel a mérkőzés vége előtt megfordította az eredményt 2–1-re, amikor Alcides Ghiggia gólt szerzett, így Uruguay második alkalommal nyert világbajnoki címet. A brazilok ezt a megdöbbentő vereségüket Maracanazo-nak hívják.

EREDMÉNYEK:


IV. világbajnokság, Brazília (1950.06.24.-07.16.): 

Négyes döntő: Brazília-Svédország 7-1, Uruguay-Spanyolország 2-2, Brazília-Spanyolország 6-1, Uruguay-Svédország 3-2. 
A 3. helyért (a 4-es döntő keretében): Svédország-Spanyolország 3-1 Döntő (1950.07.16): 

Uruguay-Brazília 2-1 (0-0) 

Rio de Janeiro, 203.849 néző. Vezette: Reader (angol). 
Uruguay: Maspoli - Matthias, Gonzales, Tejera - Gambetta, Varela, Andrade - Ghiggia, Perez, Miguez, Schiaffino.
Brazília: Barbosa - Augusto, Juvenal - Bauer, Danilo, Bigode - Friaca, Zizinho, Ademir, Jair, Chico.
Gólszerzők: Schiaffino (66.), Ghiggia (79.), illetve Friaca (47.) 


ÉRDEKESSÉGEK: 

- Gólkirály: Ademir (Brazília) és Schiaffino (Uruguay) 7-7 gól 

- A mérkőzéseket hat városban - Sao Paulo, Belo Horizonte, Rio de Janeiro, Recife, Curitiba, Porto Alegre - rendezték meg. 
- Összesen 84 gól született a 22 találkozón, ez mérkőzésenként 4 találatot jelent átlagban.
- A brazil válogatott a mérkőzés után levette az addig használt fehér mezét, és soha többé nem lépett pályára benne, 1950 óta a sárga-kék dresszben játszanak.

(forrás: wikipédia, delmagyar.hu, sportgeza.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése