2013. október 22., kedd

Világbajnokságok X. - 1974. NSZK

forrás: minap.hu
Az 1974-es labdarúgó-világbajnokság a tizedik kiírása volt a rendezvénynek, a június 13. és július 7. között megrendezett esemény házigazdája az NSZK volt. Nyugat-Németország 1966. júliusában kapta meg a rendezés jogát a FIFA-tól. Ezen a tornán adták át először az olasz szobrász, Silvio Gazzaniga által megalkotott FIFA World Cup Trophy-t, ami jelenleg is a világbajnokság trófeája. Az előző trófeát, a Jules Rimet Trófeát 1970-ben Brazília harmadszor is megnyerte, így örökre megtarthatta azt. A világbajnokságot végül a rendező ország csapata nyerte, miután a döntőben 2:1-re legyőzte Hollandiát. A világbajnoki-győzelem a második címe volt az NSZK-nak, ezt megelőzően 1954-ben diadalmaskodtak.

A tornára rekord nevezés érkezett, 91 ország küldte el jelentkezési lapját. Afrikából 23, Észak- és Közép Amerikából, a Karibi-szigetekről 13, Dél-Amerikából 9, Ázsiából 11, Óceániából 2 és Európából 33 ország. A selejtezők után a világbajnokság döntőjében 16 nemzet válogatottja vett részt. A mérkőzésekkel a Német Szövetségi Köztársaság 9 stadionjában vetélkednek.
A selejtezőkből néhány magasan jegyzett válogatottnak nem sikerült kijutni a tornára. Anglia közéjük tartozik, amely Lengyelországgal szemben maradt alul a selejtezőcsoportjában. Franciaország, Spanyolország és Magyarország szintén sikertelenül zárta a világbajnoki-selejtezőket. Első alkalommal jutott ki Kelet-Németország, Haiti, Ausztrália és Zaire, amely az első fekete-afrikai ország, melynek sikerült kvalifikálni magát a világbajnokságra.

A DÖNTŐ
forrás: http://m.cdn.blog.hu/ns/nst/image/Henya/10%20legjobb%20wc%20team/1974%20germany74476.jpg

Nyugat-Németországot Franz Beckenbauer vezette, míg a hollandok sztárja Johan Cruijff volt, valamint a totális futball rendszere, ami elkápráztatta az eseményt. Mindössze egy perc telt el, amikor Cruijff szólóját követően Uli Hoeneß a német büntetőterület közelében szabálytalankodott a hollanddal szemben, a megítélt tizenegyest Neeskens értékesítette, így Hollandia megszerezte a vezetést. Nyugat-Németország igyekezett talpra állni, a 26. percben büntetőt ítéltek a javukra, miután Bernd Hölzenbein elesett a holland büntetőterületen belül, ami előidézte azt, hogy a brit játékvezető újabb vitatható büntetőt ítélt. Paul Breitner önként vállalta a tizenegyesrúgást, amiből gólt szerzett. Ez a két büntető volt az első ilyen alkalom, hogy tizenegyest ítéltek a világbajnokság döntőjében. Nyugat-Németország erős nyomást gyakorolt, gólt azonban nem tudott szerezni, egészem a 43. percig, amikor Gerd Müller a rá jellemző stílusával lőtt egyet, amivel megfordította az eredményt, és ami pályafutása utolsó gólja volt a válogatottban, mielőtt visszavonult volna a nemzeti csapatból. A második félidőben Müller ismét szerzett egy gólt, amit les miatt érvénytelenítettek. A 85. percben Hölzenbein ismét szabálytalankodott, de ezalkalommal nem ítéltek tizenegyest. Végül Nyugat-Németország, az 1972-es Európa-bajnokság után az 1974-es világbajnokságot is megnyerte. Ez volt az első eset, amikor az Európa-bajnok megnyerte a világbajnokságot is, habár Franciaország szintén birtokolta mindkét trófeát egyidőben, de ők előbb az 1998-as vb-t, majd azt követően a 2000-es Eb-t nyerték meg.
VIDEO:

A lengyel Grzegorz Lato lett a torna gólkirálya hét találattal. Gerd Müller pályafutása két világbajnokságán összesen 14 gólt szerzett, amivel megdöntötte Just Fontaine 13 gólos rekordját, amit egyetlen vb-n szerzett. Müller rekordját csak 2006-ban múlták felül, ekkor Ronaldo a három világbajnoki szereplése alatt összesen 15 gólt szerzett.
(forrás: wikipédia)

Korábbi írások vb-kről:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése