2014. június 14., szombat

Grosics Gyula emlékére

Ismét itt hagyott minket egy legenda. Grosics Gyula, az Aranycsapat kiváló kapusa, a népszerű "fekete párduc" a tegnapi napon, 89. életévében örökre eltávozott közülünk. 

forrás: stefan2001.blogspot.com
Grosics Gyula (1926. február 4. - 2014. június 13.)
"Hogyan lettem labdarúgó? Hogyan kedveltem meg ezt a szép sportágat? Bizony, nagyon törnöm kell a fejemet, hogy visszaemlékezzem öt-hatéves kölyökkoromra, azokra az időkre, amikor először kapott el a grundfoci-láz, amikor sötétedésig kergettük a dorogi salakon a rongylabdát, s elszenvedtük az első anyai nyakleveseket a kései hazamenetelért..."
(Grosics Gyula: Így láttam a kapuból)


Nehéz ilyenkor bármit is írni, hiszen ez a veszteség nemcsak Magyarországot, hanem az egész világ futballtársadalmát megrázta. A szomorú hírről megemlékezett a külföldi sajtó, az UEFA, a FIFA honlapja is, a facebookon pedig percenként olvasható volt egy hír, egy történet, egy videó Grosics Gyuláról.A Futball Anno másfél éves fennállása során sok kritika ért azzal kapcsolatban, hogy miért kell a régi idők focijával foglalkozni, hisz az élet megy tovább, a régi sikereket felváltották a jelen kor kudarcai és kár azon keseregni, hogy mi történt 60 évvel ezelőtt pl. a világbajnoki döntőn. A blogom célja azonban éppen az, hogy megemlékezzünk ezekről a sikerekről, elmerengjünk a régmúlt eseményein és bizalommal tekintsünk a jövőbe. Persze szomorú apropók mindig is lesznek és évfordulók is, ám továbbra is az a meggyőződésem, hogy együtt sokat tehetünk azért, hogy a magyar labdarúgás korábbi korszakairól és játékosairól is méltóképpen megemlékezzünk ne csak akkor, ha aktualitása van. Ezért örülök, hogy egyre több facebook oldal jön létre a régi nagyok tiszteletére, hogy kiállításokat szerveznek az Aranycsapat tagjairól, hogy Barcelonában olyan étterem nyílt, ahol a falon Czibor és Kocsis tekint le a vendégekre stb.


forrás: stefan2001.blogspot.com


Szívből remélem, hogy Grosics Gyula nevét még sokáig hallani fogjuk (nem csak ma és holnap) és a fiatalok is büszkék lesznek a hajdani kapusra, abban pedig csak titkon tudok bízni, hogy lesz majd egy generáció, amely valóban példaképként tekint Puskásékra, Sárosiékra és a többi kiváló focistára. Mert a legendák örökké élnek!

Nyugodjon békében, Gyula bácsi!


"Ne felejtsd el - folytatta halk hangon -, nem az volt számodra nehéz, amíg kiharcoltad a válogatottságot, erre még futotta a tehetségedből. Az igazi erőfeszítést és küzdelmet pályafutásodban az fogja jelenteni, hogy meg is maradj a válogatott csapat kapujában. Ezt pedig csak akkor érheted el, ha szorgalmas leszel, s nem engedsz a könnyű élet csábításának." 

(Édesapja intelme Grosics Gyulához)

Kapcsolódó írások:

Grosics Gyula

Győzni jöttünk?...

A Labdarúgás Művészete címmel nyílik kiállítás a Millenárison

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése